top of page

Забавни експерименти со вода со BWT

Најдобрата забава во лето е со вода. BWT ви препорачува неколку забавни експерименти со вода кои можете да ги правите заедно со вашите најмлади членови.Разнобојни цвеќиња

Една од главните работи што им треба на растенијата за да преживеат е водата. Тие користат систем на капилари за да цицаат вода преку нивните стебла и во нивните лисја и ливчиња. Можете да го видите ова на дело со овој забавен експеримент.


Ќе ви требаат:

· 4 бели цветови со долги стебла, каранфили на пример

· 4 чаши

· 4 различни бои на природна боја за храна

· Ножици или остар нож


Прво земете го секој цвет и исечете 10 см од дното на стеблото. Погрижете се да сечете под агол. Наполнете ја секоја чаша со вода до половина. Додадете неколку капки прехранбена боја на секоја чаша и мешајте додека водата не добие еднообразна боја. Ставете го секој цвет во друга чаша. За неколку дена цвеќињата магично ќе ја променат бојата.


Супер површинска тензија


Еден од хемиските елементи што ја сочинуваат водата е водородот. Водородните врски се она што го создава површинскиот напон на водата и она што им овозможува на инсектите како што се вилински коњчиња очигледно да одат по вода. Сепак, некои хемикалии можат да ги ослабнат водородните врски. Пробајте го овој експеримент за да се уверите сами.


Потребно е:

· 30ml средство за миење садови

· 2 чаши

· 2 мали парчиња хартија


Додадете вода во двете чаши до 3 четвртини. Додадете го средството за садови во една од овие чаши и мешајте додека не се измеша целосно. Нежно спуштете ја хартијата во секоја од чашите. Во чашата со само вода, хартијата ќе остане на површината. Во чашата со средство за садови ќе видите како хартијата почнува да тоне. Тоа е затоа што средството за садови е „сурфактант“ и ги ослабува водородните врски, а со тоа и површинскиот напон.


Блескава густина


Иако ја сакаме водата, не секоја друга супстанција ја сака. Маслото не се меша со вода и ова можете да го видите во следниот експеримент. Пред да започнете, проверете дали имате поголем сад (како леѓен) за да го направите експериментот бидејќи може да предизвика неред.


Ќе ви требаат:

· 2 идентични високи, прави чаши

· Доволно растително масло за да се наполни една чаша

· Прехранбена боја

· Карта за играње

· Голем сад


Ставете ги двете чаши во големиот сад. Наполнете ја едната чаша до врв со растително масло. Во празната чаша додадете неколку капки прехранбена боја по ваш избор. Додадете вода во бојата за храна и наполнете ја чашата до врв. Ставете ја картата за игра на врвот на чашата исполнета со вода и боја за храна. Држете го цврсто на место. Превртете ја чашата исполнета со вода наопаку и ставете ја директно на врвот на стаклото наполнето со масло. Оставете ја содржината на секој сад да се смири и потоа нежно отстранете ја картата за играње. Водата и маслото ќе ги заменуваат местата. Водата е погуста од маслото, така што маслото секогаш ќе оди нагоре.


Уживајте во експериментите со водата омекната со решенијата на BWT.

20 views

Comments


bottom of page