top of page

Колку вода треба да пие детето на училиште и зошто е важно?


Хидратацијата е од витално значење за децата бидејќи тие имаат поголем дел од телесната вода од возрасните и обично се многу поактивни.


Децата не секогаш ги препознаваат раните фази на жедта, а тоа може да ги направи особено ранливи на дехидрирање. Лошата хидратација кај децата, исто така, може да доведе до проблеми со мочниот меур во текот на денот, како што е итна потреба од тоалет, неможност да мокри, или неможност да задржи урина. Иако овие проблеми може да бидат од повеќе различни фактори, може да бидат и едноставно од тоа што детето да не пие доволно течности, поради што мочниот меур се чувствува иритирано.


Колку течности треба да пие детето?


Европската управа за безбедност на храната (ЕФСА) ги дава следните препораки за внос на течности за деца од различна возраст:

· Момчиња и девојчиња помеѓу 4-8: помеѓу 1,1-1,3 литри вода дневно

· Момчиња на возраст од 9-3 години: помеѓу 1,5-1,7 литри вода дневно

· Девојчиња на возраст од 9-13 години: помеѓу 1,3-1,5 литри вода дневно


Течностите (70-80%) треба да доаѓаат од напитоците, а остатокот (20-30%) од нивната исхрана.


Или поедноставно кажано кога го подготвувате за училиште:

  • Децата на возраст од основно училиште треба да имаат шише со вода од 750 ml на училиште

  • Децата од средно училиште треба да имаат шише со вода од 1 литар на училиште

Сите деца треба да се трудат да ја внесат количината вода до завршувањето на училиштето секој ден.


Хидрирани деца – здрави деца

Водата е една од најважните хранливи материи за децата, но количината што ја пијат значително варира врз основа на нивната околина, начинот на живот и нивната рана интеракција со родителите и нивните врсници. На училиште, децата брзо ги следат моделите на однесување, особено помеѓу 3 и 12 години, однесување, што може да влијае на изборот на нивниот начин на живот во иднина, вклучително и влијание врз нивниот избор на исхрана и режим на хидратација.


Хидрираните деца имаат:

1) Подобра концентрација на училиште

2) Повеќе енергија

3) Го намалува заморот

4) Подобри перформанси на час и на тестови

5) Расположението останува позитивно


Одржувањето на вашето дете правилно хидрирано ќе помогне да се одржи во форма и здраво.


Хидратација со минерализирана вода


Хидратацијата е од суштинско значење за поздрав начин на живот, а со минерализираната вода со магнезиум на BWT придобивките само се подобруваат. Со минерализирана вода со магнезиум, не само што останувате хидрирани, туку и магнезиумот гарантира дека вашето ментално здравје останува регулирано додека ве зајакнува физички.


Како специјалисти за технологија за третман на вода повеќе од 25 години BWT, развива и обезбедува широк спектар на безбедни, освежителни и хигиенски решенија за вода за пиење погодни за домот, канцеларијата, училиштата, рестораните, хотелите и речиси секое друго место.


За едноставна филтрација и минирализација на вода одберете од нашите бокали со филтер за вода со магнезиум, совршени за најдобра вода за пиење https://www.cleanwater.mk/bokali


За учениците или за вас одберете од шишињата и термосите на BWT https://www.cleanwater.mk/casi-sisinja-i-termosi , во кои може да ја носите филтрираната вода.

21 views0 comments

Comments


bottom of page