top of page

Хидратација со вода минерализирана со магнезиум

Правилната хидратација на нашето тело е важна во текот на целата година, но за време на летниот период, кога преовладуваат високи температури и кога сме најмногу изложени на ризик од топлотен удар и дехидратација, доволното внесување вода е од особена важност за одржување на течниот баланс кој е клучен за правилно функционирање на нашиот организам.


Во жешките летни денови, преку потење губиме и до 1,3 литри вода дневно. Во овие топли летни денови треба особено да обрнеме внимание на еден често игнориран проблем – дехидратацијата. Правилна хидратација на нашето тело не подразбира пиење вода само кога сме жедни. Вода треба да се пие многу порано пред да се појави чувство на жед.Колку вода, односно внесување течности е доволно да се задоволат дневните човекови потреби?


Телесните потреби за вода се индивидуални и зависат од неколку фактори, како што се: општата здравствена состојба, температурата, метаболичките потреби, степенот на физичка активност, возраста итн. Сепак, најчесто, препораките за пиење вода се во просек околу 2 литра вода дневно за жени и 3 литри вода дневно за мажи. Мажите имаат поголема потреба за вода бидејќи имаат повеќе немасно ткиво во телото. Според препораките на СЗО (Светската здравствена организација), оптимална хидратација се постигнува со внесување 80% вода како пијалак, а преку храна би требало да внесеме 20% вода дневно.


Покрај пиењето вода во текот на летниот период, за одржување на хидрираноста особено е важно и внесувањето намирници кои природно содржат големи количества вода, но и внес на доволна количина на магнезиум кој помага при регулирање на телесната температура. Тој е суштински минерал и е потребен за повеќе од 300 биохемиски реакции во телото. Намаленото количество во организмот може да доведе до здравствени проблеми.


Комбинацијата на магнезиум со чиста вода за пиење е добитна комбинација за здрава хидратација и енергија во лето.


Што прави магнезиумот?Магнезиумот помага да се поддржат многу важни функции во нашите тела, помагајќи да се одржи нормалната мускулна функција и ги одржува коските силни. Магнезиумот, исто така, обезбедува правилно функционирање на вашиот нервен систем и дека вашиот мозок работи најдобро што може. За жал, нашите тела не произведуваат магнезиум, па затоа мора да го добиваме од надворешни извори. Просечниот возрасен маж има потреба од 300mg магнезиум дневно. Просечна возрасна жена бара околу 270mg, односно 300mg во текот на бременоста.


Како да ги задоволам моите дневни потреби за магнезиум?


Магнезиумот може да се најде во гравот, јаткастите плодови, кафеав ориз, банани и зелен лиснат зеленчук. Можете да го најдете и во BWT минерализираната вода со магнезиум. Кертриџите за филтрирање со магнезиум минерализирана вода BWT обезбедуваат до 40 mg магнезиум на литар филтрирана вода. Пиењето 2 литри минерализирана вода со магнезиум дневно може да обезбеди помеѓу 26% и 30% од вашата дневна потреба. Магнезиумот е исто така одличен носител на вкус што ја прави вашата вода вкусна и полесно ги добивате минералите што ви се потребни. Филтрираната и минерализирана вода со магнезиум е совршена вода за правење кафе, чај, инфузирана вода, освежителни напитоци и коцки мраз.


Како функционираат кертриџите со филтер за минерализирана вода со магнезиум?


Кога истурате вода во бокалот за филтрација BWT, мрежата пред филтерот спречува големите честички да влезат во филтерот. Активниот јаглерод потоа го филтрира хлорот и другите органски материи. Технологијата со размена на јони потоа ги отстранува тешките метали како олово и бакар и додава магнезиум. Нашите бокали за филтрирање имаат електронски индикатор, така што секогаш ќе знаете кога да го смените кертриџот на филтерот. Секој од нашите кертриџи може да филтрира 120 литри вода и штом ќе се потроши, може да се рециклира.


Погледнете ги нашите бокали со филтер за вода со магнезиум, совршени за најдобра вода за пиење https://www.cleanwater.mk/bokali


Поврзани блогови:

Како да добиете максимум од вашиот BWT филтер за вода

Хидрирајте се и внесувајте Магнезиум кога вежбате https://www.cleanwater.mk/post/vnesuvajte-magnezium

19 views0 comments

Comments


bottom of page