top of page

Како тврдата вода влијае во вашиот дом? Имаме решение да го победите бигорот!

Сите ги знаеме ефектите на бигорот врз нашите апарати за домаќинство. Со текот на годините, бигорот може да се наталожи во цевките и разните апарати за домаќинство, како што се машината за перење, котелот за греење, бојлерите итн. Сепак, дали навистина разбираме од каде доаѓа овој варовник и како да ја ограничиме штетата што ја предизвикува? Варовникот / бигорот се јавува поради калциумот и другите цврсти минерали присутни во нашата вода.

Дождовницата е природно мека, но штом ќе се прелее или ќе се пробие низ карпите (како варовник) на својот пат до резервоарот, таа ги собира природните цврсти минерали, како што се калциум карбонат и магнезиум. Кога овие минерали влегуваат во водата, таа ја прави претходно меката вода, тврда. Како таква, тврдата вода се дефинира како со поголема содржина на минерали. Овие минерали може да доведат до создавање на бигор во вашите апарати и површини низ домот, особено каде што водата се загрева.


Голем дел од градовите во Македонија имаат тврда вода, која иако е бактериолошки исправна за пиење, влијае врз голема мера на секојдневниот живот во домот.

Но, омекнувањето на водата во вашиот дом може да ви донесе бројни придобивки: да го подобри здравјето и квалитетот на вашата кожа и коса, да ги заштити апаратите како машина за перење, бојлери и мали кујнски апарати од наслаги на бигор, да заштеди на средства и детергенти за чистење и да обезбеди врвна хигиена на вашиот дом.


Кои се најчестите непријатности кои ги среќавате во вашиот дом заради тврдата вода?

  • Кога водата се загрева во вашите кујнски апарати, калциумот во водата формира варовник/ бигор, што влијае на целокупното здравје и животниот век на вашите апарати како што се кетлери за греење вода, машини за кафе, бојлери, машина за миење садови и машина за перење.

  • Варовникот исто така може да има влијание и врз перформансите и ефикасноста на вашиот систем за греење. Акумулацијата на варовник во системот за греење може да има изолационен ефект, како и да го намали волуменот на вода што се движи околу грејната јамка. Ова ја зголемува енергијата потребна за загревање на водата и количината на складирана енергија достапна за загревање на радијаторите.

  • Тврдата вода може да ја направи вашата кожа сè повеќе сува и да ве чеша, а ако имате егзема, водата може да направи вашата кожа да се чувствува понепријатно.

  • Вашата облека, за жал, е под влијание на детергентите и на тврдата вода, па потешко се исплакнува, ткаенините може да ја изгубат својата мекост, да гребат на допир, нивната боја избледува, a белите алишта стануваат сиви.

  • Дополнителните минерали присутни во водата бараат користење на повеќе шампони и балсами за коса, што може да предизвика косата да стане досадна сува и безживотна.

  • Растворените минерални соли може да остават траги од вода на вашиот прибор за јадење, чашите, чешмите и мијалниците во кујната и бањата. Всушност, предизвикува собирање на остатоци од сапуница на површините на бањите како што се кади и тоалети, плочки, туш кабини, што е тешко да се отстрани.

  • Тврдата вода ќе ве чини повеќе пари затоа што ќе мора да инвестирате во поправка на вашите апарати и почесто да купувате производи за чистење, што не само што ќе влијае на вашиот домашен буџет туку ќе и наштети и на нашата планета Земја.

Имаме решение за омекнување на тврдата вода во домот!


Еден од најголемите проблеми на тврда вода во секој дом е наталожувањето на бигор на домашните апарати и површини. Најголем дел од луѓето кои живеат во области со тврда вода потврдуваат дека водата во нивната област ги оштетила нивните домашни апарати, вклучувајќи кетлери, машини за перење и тушеви.


Кога омекнуваме тврда вода, ефикасно ги отстрануваме минералите кои предизвикуваат варовник користејќи процес познат како размена на јони и така ги штитиме нашите домови. За разлика од многу други форми на отстранување на бигорот, ефектот на размена на јони е постојан и носи други придобивки во кои може да уживате вие ​​и вашето семејство насекаде низ вашиот дом.


Без варовник, кујните и бањите може да се чистат побрзо, светлите површини како хром, стакло и керамика остануваат да изгледаат нови подолго време. Има и финансиски заштеди со тоа што нема потреба да се купуваат агресивни и скапи специјални хемикалии за чистење.


За перење можете да користите помалку прашоци за перење, детергенти и омекнувачи бидејќи меката вода од една страна прави повеќе пена со помалку прашок, а од друга страна полесно ја исплакнува пената. Вашите крпи и облека ќе бидат помеки и вашите омилени бои ќе останат живи подолго време. Потребата од помалку производи може да ви заштеди до 50% детергенти во зависност од оригиналната тврдост на вашата вода.


Во бањата - разгалете ја вашата кожа, а косата ќе биде помека и ќе изгледа посјајна.

Всушност, омекната вода има бројни предности кои се идеални за модерен и удобен начин на живот и ви овозможува вам и на вашиот дом меко, свиленкасто и луксузно искуство.


Со BWT, можете да изберете омекнувач за вода кој е идеален за вашиот дом, почнувајќи од основен омекнувач до паметен омекнувач кој е дизајниран да ги исполни сите барања во домот.Како функционираат омекнувачите на вода на BWT?


Омекнувачот на вода работи на принципот на јонска размена. Кога водата влегува преку контролниот вентил, таа се канализира преку горниот дистрибутер во садот под притисок и надолу низ смолата. Водата се откажува од своите јони на калциум и магнезиум, кои се лепат за смолата и за возврат ги разменуваат за јони на натриум, па оттука и терминот јонска размена. Омекната вода поминува во долниот дистрибутер, нагоре низ цевката за подигање и надвор низ вентилот во доводот на вода. Целиот процес се одвива автоматски и само бара од корисникот периодично да го надополнува омекнувачот со сол што се користи за создавање на раствор за регенерација на смолата за размена на јони.

Кои се придобивките од користење на мека вода за вашиот дом?

· Домашните апарати често траат подолго: варовникот нема да се таложи во апаратите, со што нема предвремено откажување или слаби перформанси.

· Нема повеќе остатоци од дамки од вода: заштедете време и пари за чистење на површините во домаќинството. Работите како чистење на гранитни работни површини и керамика стануваат минато.

· Помали сметки за домаќинството: користењето на помалку сапуни, детергенти и специјалистички средства за чистење може во некој случај да го намали овој дел од вашиот домаќински буџет до 50%.

Кои се бенефитите од користење на мека вода за вашето семејство?

· Кожата се чувствува подобро: со задржување на природните масла, повеќе нема ја чувствувате вашата кожа сува и затегната. Ова може да биде особено корисно за оние кои страдаат од егзема.

· Косата биде поздрава: омекната вода помага вашата коса да биде свиленкаста, мека и без првут.

· Алиштата остануваат свежи: вашите алишта и крпи ќе бидат многу помеки со бои кои ја задржуваат својата осветленост и траат подолго.


Тврдата вода може да биде проблематична поради повеќе причини и секогаш е важно да се провери колку е тврда водата во вашето подрачје. Сепак, тоа не значи дека е невозможно да се справите со проблемот. Со помош на BWT омекнувачите за вода, можете да надминете многу од пречките што произлегуваат од тврдата вода во вашиот дом. Бидејќи домашните апарати траат подолго, вашата кожа и коса се чувствуваат поздрави и заштедувате пари - придобивките се бескрајни за вас, вашето семејство и вашиот дом. Затоа одберте BWT – for you and Planet Blue.

81 views0 comments

Comments


bottom of page