top of page

Основи на омекнувачот на вода – сѐ што треба да знаете

Омекнувачите на вода се нешто за кое сте слушнале, но можеби не знаете што се и како функционираат. Технологијата за омекнување на водата BWT се заснова на процес кој се јавува и во природата. Процесот се нарекува „јонска размена“. Во овој процес, јоните на калциум и магнезиум се отстрануваат од водата и се заменуваат со јони на натриум. Системите за омекнување на вода може да трансформираат дури и екстремно тврда вода во свиленкаста мека луксузна вода.


Во овој блог објаснуваме сè што треба да знаете за омекнувачите на вода, од тоа какви се тие до тоа како функционираат и како може да му користат на вашето домаќинство, како и како да изберете еден и да го инсталирате во вашиот дом.Започнуваме со тоа што е тврда вода?


Водата е од витално значење за целиот живот на планетата Земја. Зафаќа 71% од површината на Земјата, било да е во течна форма или како мраз. Мислиме дека ќе се согласите дека е прилично магично. Сепак, водата што доаѓа до вашиот дом не е секогаш толку магична.


Ако живеете во област со тврда вода, како што е на пример водата во Скопје или во други делови од земјава, и немате омекнувач на вода, тогаш сигурно го забележувате бигорот. Причината за бигорот е геолошката структура на земјата низ која минува водата. Дождовницата е природно мека, но кога ќе стигне до земјата, може да собере различни минерали од околната почва или карпи. Ако земјата е составена од карпи како гранит, водата малку ќе ги собере во однос на минералите. Меѓутоа, ако земјата е креда или варовник, кој лесно еродира, водата ќе собере многу минерали.


Кредата и варовникот содржат големи количини на калциум, кој може да се пренесе во водата. Иако калциумот и магнезиумот во водата се корисни за луѓето и животните, тие можат да го уништат вашиот дом. Калциумот е главната причина за бигорот, кој не само што лошо изгледа, туку може да влијае на ефикасноста на вашите апарати. Е, тука настапува BWT.


Омекната вода од BWT може да помогне во заштитата на вашиот дом од ефектите на бигорот. Луксузните омекнувачи на вода користат јонска размена за отстранување на минералите кои предизвикуваат бигор. Придобивките од ова вклучуваат стакло и работни површини без наслаги, сјајни чешми и тушеви и ефикасни апарати. Палетата на омекнувачи на вода од типот на Perla се доволно компактни за да се вклопат во повеќето кујнски шкафови. Што значи дека не треба да жртвувате огромна количина простор за да ја подобрите вашата вода.


Како работи омекнувачот на вода?


Водата влегува во омекнувачот обично на врвот на садот со смола и се пробива низ зрната од смолата до дното. Овие ситни зрнца ги привлекуваат и задржуваат минералите на калциум и магнезиум во водата и за возврат ги „разменуваат“ за натриумови јони. Додека водата го напушта омекнувачот и патува низ куќата, минералните наслаги се прилепуваат на смолата. Кога смолата станува заситена, омекнувачот ја регенерира смолата со раствор од солило, повторно ја полни смолата и ги мие насобраните минерали со тврдост за да се исфрлат. Сите BWT омекнувачи се програмираат така што тоа се случува автоматски ноќе кога домаќинството спие. Овој циклус на регенерација не влијае на вашата вода за пиење од чешмата.Зошто ви е потребен омекнувач на вода?


Високото ниво на тврдост на водата може да предизвика скапи проблеми за домаќинствата. Како резултат на загревање на тврда вода, се формираат наслаги во цевките и вентилите. Варовникот што се наталожува во апаратите и системите за топла вода може да ги зголеми тековните трошоци зошто е потребно повеќе време за да се загрее водата, особено во бојлерите за греење вода или во системот за греење, а може и да предизвика штета што е скапа за поправка и да го скрати нивниот корисен век.
Повеќето луѓе во земјава кои живеат во области со тврда вода знаат што значи тоа. Бигор, наслаги и отпад се проблемите. BWT Perla ги решава сите овие проблеми одеднаш и ви дава вам, на вашето семејство и на вашиот дом многу други поволности.

Тврдата вода исто така може да има влијание врз нашето тело, особено врз кожата и косата. Во екстремни случаи, тоа може да вклучи и можност за иритирачки нарушувања на чувствителна кожа. Сепак, дури и здравата кожа може да страда и има тенденција да станува позатегната после капење и туширање. По миењето, косата може да стане досадна и сува, а облеката што ја носиме може да се чувствува груба на допир и додека боите исто така може да избледат побрзо, а белите алишта стануваат сиви.


Со тврда вода чистењето, исто така, станува тешко и одзема повеќе време бидејќи наслагите од бигор се појавуваат насекаде каде што водата капе, стои или тече. Овие дамки од бигор во кујната и бањата се предизвик за отстранување. За да ги постигнете истите резултати како со меката вода, потребни ви се до двојно повеќе детергенти, производи за нега на кожа и коса, што ве чини повеќе пари.


Затоа одберете BWT омекнувачи на вода! За да уживате, да ги заштитите апаратите и да заштедите. https://www.cleanwater.mk/omeknuvanje-na-voda


За што се користи солта за омекнувач на вода?


Солта за омекнувач на вода BWT е развиена специјално за регенерација на системи за омекнување на водата и е достапна во формат на таблети, кристали и блокови за да одговара на широк спектар на системи за омекнување на водата. Солта за омекнувач на вода BWT е висококвалитетен производ за квалитетна надополна достапен во практични двојни пакувања.


Постојат три вида сол што ги нудиме: блок, таблет и кристал.


BWT Омекнувачите на вода бараат само периодично полнење на сол и вода за процесот на регенерација и минимална количина на електрична енергија. Точната количина ќе варира во зависност од големината на домаќинството и локалната тврдост на водата. Околу 75 литри вода и 1,2 килограми сол обично произведуваат 1600 литри омекната вода со тврдост од 300 ppm.Секој BWT омекнувач на вода е контролиран од микропроцесор, кој постојано го следи користењето на водата. Системот ќе состави историја на вашите потреби за вода и ќе ја пресмета најекономичната шема за регенерација. Ова ќе обезбеди постојано снабдување со омекната вода додека одржува високо ниво на ефикасност на вода и сол.


Омекнувачот BWT ќе ги отстрани минералите кои предизвикуваат бигор и наслаги, што ќе го олесни пената и плакнењето на сапуните, шампоните и детергентите што значи дека можете да користите до 50% помалку, а со зголемените трошоци за живот, тоа е заштеда што вреди.


Дали се скапи системите за омекнување на водата?


Во минатото, некои луѓе можеби не размислувале за мека вода поради нивната перцепција за цената. Во реалноста, денешните модерни системи за луксузна вода BWT се енергетски ефикасни, а трошоците се прилично скромни во споредба со другите подобрувања во домот. Секоја вклучена инвестиција може да се надомести во годините што доаѓаат со заштедите што ги правите на производи за чистење, подолг век на траење на апаратот и ефикасноста на системот за греење.


Кажете и збогум на тврда вода со омекнувач за вода BWT и побарајте понуда за вашата инсталација веднаш contаct@eneks.mk


Уживајте


Добрата вест е дека со омекнувачот на вода BWT, можете да заштедите пари и да уживате во мир имаат 5 години гаранција за деловите и 2 години гаранција за домашна работа. Тие се лесни за инсталирање. Меката вода е идеален избор за заштита на вашата кујна и бања, а нашите инсталатери ја инсталираат за помалку од половина работен ден со минимално попречување на редовното живеење.


Проверете ги и нашите претходни блогови:

32 views0 comments

Comments


bottom of page